Změna velikosti písma

Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Obec > Aktuality > Nové skutečnosti v ceně stavebních pozemků

Nové skutečnosti v ceně stavebních pozemků



Níže uvádíme informace, které nám poskytla firma  Acha obec účtuje s.r.o., U Chaloupek 14, 180 00 Praha 8, která se zabývá účetnictvím obcí  :

Dobrý den, posíláme Vám odpověď na Váš dotaz.

Obec má zasíťované parcely, které bude prodávat. Nevíme, jak je to s platbou DPH za tyto pozemky v roce 2016. Obec prodává ornou půdu, teprve prodejem vznikají stavební parcely. Nejsme plátci DPH. Kdo zaplatí DPH za prodané pozemky? Obec nebo kupující?

Tato otázka má v sobě dva aspekty.

a) jste neplátci DPH - tedy pokud budete prodávat pozemky, tak dokud nebudete plátci DPH, tak samozřejmě z prodeje těchto pozemků daň neodvede nikdo. Také prodej těchto pozemků by Vás neměl dostat do plátcovství DPH, neboť do obratu se nezapočítává úplata za prodej dlouhodobého majetku. Tedy pokud se ptáte, kdo odvede daň - zda kupující nebo prodávající - prostě nikdo.

b) pokud byste byli plátci DPH - tak nemůžete směšovat pojem stavební pozemek z pohledu třeba katasrálních předpisů a z pohledu DPH. DPH má svou vlastní charakteristiku stavebního pozemku (a od 2016 se tato charakteristika dosti rozšiřuje) - tedy klidně je to vedeno jako orná půda, nicméně nastaly takové skutečnosti, které to z pohledu DPH již mění na "stavební pozemek" ZN

Na základě těchto informací se domníváme, že obec DPH odvádět nebude, tudíž cena pozemku za m2 by měla být i v roce 2016 nezměněna a tudíž 320,- Kč/m2

 

 


Počasí

Neděle Skoro jasno 24/8 °C
Pondělí Polojasno 26/11 °C
Úterý Jasno 27/15 °C
Středa Polojasno 25/15 °C